2014. március 11., kedd

Porcelánfestés- kutatásom témája. A porcelánfestés, mint téma, közösség, tevékenység jelenléte a weben


A Tartalomszolgáltatás eszközrendszerei 3. című kurzus keretein belül a porcelánfestésről vezettem egy blogot, amelyben nyomtatott, valamint webes források alapján számos érdekességet tudhattak meg az olvasók a porcelánfestés rejtelmeiről.
Az internet megjelenésével ma már "elvárás lett", hogy minden, mindenki jelen legyen a Web 2.0- án, azaz a közösségi oldalakon, fórumokon, videómegosztó oldalakon, stb. Ebben a félévben a porcelánfestés Web 2.0-ás jelenlétét fogom vizsgálni. Bemutatásra kerül majd, hogy hogyan, milyen formában van jelen ez a művészeti ág a weben a mai világban.
Kezdjük talán először a videómegosztó oldalakkal: a porcelanfestes.blogspot.com címen elérhető blogomban is megtalálható egy-két videó. A neves porcelánfestő manufaktúrák ilyen módon kívánják bemutatni azt, hogy valójában hogyan is készülnek azok a gyönyörűen díszített porcelán edények, amelyek aztán a boltok kirakataiban lesznek láthatók.
Ezt az igényt elégíti ki a YouTube videómegosztó, ahol a manufaktúráknak lehetőségük van megosztani videóikat, és a felhasználók pedig kommentek formájában hozzá is szólhatnak a videóikhoz.
Ezzel a lehetőséggel élt a Herendi Porcelánfestő Manufaktúra: a YouTube-on található videó segítségével betekintést nyerhetünk annak porcelánfestő műhelyébe: nemcsak azt ismerhetjük meg, hogy hogyan készülnek az edényeken látható díszítések, hanem a porcelánfestő mesterségről is képet kaphatunk.
Itt látható a herendi manufaktúra műhelyében készült videó:

 Egy másik porcelánfestő műhely, a kalocsai is ugyanezt mutatja be videójával: jól látható, hogy már reagált is rá egy porcelánfestést tanuló személy.
A kalocsai manufaktúra által készített videó:

 Egyetlen kivétel van: a Zsolnay porcelángyár, amely egy gyerekek számára szervezett porcelánfestés foglalkozását osztotta meg - erre a videóra nem reagáltak - legalábbis eddig.
A Zsolnay- gyár videója:

Azt is érdemesnek tartom vizsgálni,hogy a porcelánfestést kedvelő személyek milyen színtereken tömörülnek a Web2.0-án. Ezért a közösségi oldalakat, valamint a fórumokat sem lehet kihanyi a sorból a hálózati jelenlétet illetően.
Először a közösségi oldalakat vizsgáltam.
a ma már kevésbé használt iwiw-en egy Porcelánfestők anno nevű felhasználót leltem fel. A leírás alapján 1950-ben Herenden, a Práter utcában indult porcelánfestő képzés, és most a volt osztálytársakat igyekeznek megtalálni. A felhasználó ma már nem igen aktív, az adatok alapján 2011. november 1- én lépett be utoljára az oldalra. Az ismerősök köre sem túl széles, mindössze 4 ismerőse van a felhasználónak az iwiwen.
a másik közösségi oldal, a Facebook már több porcelánfestéssel kapcsolatos csoportot, klubot tömörít.
Ezek közül két zárt csoport, az egyik a Porcelánfestő osztály, a másik pedig a Porcelánfestők 1990- 93 nevet viselő zárt csoport. a harmadik ezzel kapcsolatos termékként, szolgáltatásként van nyilvántartva, Porcelánfestés néven. Ez a felhasználó viszonylag aktív, de leginkább csak képeket tölt fel az idővonalára.
Végül pedig a hálózaton történő kapcsolatfelvétel legjobb eszközeit, a fórumokat vizsgáltam.
Sajnálatod módon a porcelánfestéssel kapcsolatos fórumok, amiket felleltem,már évek óta inakítvak, nem érkezett újabb hozzászólás. Például a NőkLapja Café-n felleltem egy ilyet, de oda 2009-ben érkezett az utolsó hozzászólás. Az Indexen található fórummal szintén ugyanez a helyzet.
Sajnálatos módon tehát elmondható, hogy bár a porcelánfestés jelen van a Web 2.0 világában, nem aktualizál, nem kapcsolódnak be újabb tagok a fórumokba, közösségekbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése