2013. április 11., csütörtök

Minták a herendi porcelánokon


A blogban korábban már említésre kerütl a herendi porcelángyár, most egy magyar épldát fogk hozni, hogy milyen mitnák ejelennek meg a porcelán edényeken.
A híres herendi gyár motívumkészletét fogom itt ismertetni.

Magyarország egyik leghíresebb procelángyár a Herendi Porcelánmanufaktóra. Már korábban tárgyaltam nemzetközi szinten a porcelán edényeken fellelhető motívumokat, de most egy magyar példát hozok, és a herendi gáyr termékein fellehető motívumokat ismertetem.

a herendi stílust a gyár alapítója, Fischer Mór alakította ki. Többféle motívum ismert, amelyeknek külön elnevezése is van.

Rotschild- minta
A minta több,mint 12 főmotívumát a stilizált faágon ülő bájos énekesmadár- pár alkotja. A kompozícióból nem maradhatki a faágra tekeredett aranylánc. Az aranylánc jtörténete a száhagoymány szernt úgy szól, hogy Rothscizhld bárnóé egyszer elveszítette arany nyaklácnát, amit egy alkalommal a kertjében sétálva talált meg egy faágon, énekesmadarak között. (Érdemesnek tartom kiemelni, hogy a Rothschild- család rendszeres várárló votl a herendi gyrában.) A főként a barna, zöld árnyalataival megfestett minta ma is népszerűk, dísztárgyakat, edényeket egyaránt díszítenek vele.


Esterházy minta
Erre a visszafogott mintára leginkább kínai vonások jellemzőek. A rozsdabarna alapon stilizált fehér sás és kínai írásjelek láthatók. A minta maga úg ykészül, hogy az eredeti fehér porcelánt befestik rozsdabarnára, mad még az égetés előtt visszakaprarták, - törölték a motívumokat. Ezt a mintát az Esterházy -család egyik nagyköveti funkciót betültő tagja hozta be Magyarországra, és az ő révéén jutott el Herendre.



Bécsi eredetű mitnák
Ezeket a mintákatk a Bécsi Porcelájgyárból vették át, majd annak bezárása után  formálták át véglegesen "herendivé". Közös jellemzőjük a kevés motívum, a stilizált vonalvezetés és  a visszafogott színezés- ezért az ilyen mintákkal díszített edények ételek tálalására is alkalmasak. Híres rajongói is akadtak ezeknek a mintáknak, mint pl. mag a Ferenc József császár. Ilyen mint avolt a "Bécsi rózsa". a "Szólólevél" és a "Petrezselyem" elnevezést viselő minta, ezek ma is népszerűek.
"Bécsi rózsa" mintája:



"Szólólevél" mintája:



"Petrezselyem" minta:




A közel-keleti típusú minták is megjelentek a herendi edényeken.

Viktória- mitna
Ezt a mintát igen élénk színekkel festik, fő motívumai peónia, lepkék és különböző bogarak. Az ezzel a mintával díszített színes tágyak elnyerétk Viktória angol kirányő tetszését, aki egy egész készletet rendelt a gyártól windsori kastélya számára. Innen ered a minta elnevezése.




Cubash -minta
A mintát kék és zöld levelekkel övezett bazsarózsák alkotják, melyek stilizált tulipánokkal, valamint cakkos mintával díszített medalionokban helyezkednek el. A medalionok közti részt barnásszükre csigavonalakkal és apró barackvigáokat ábrázoló díszétés töltiki. A mint a a nevét Cubach konzulról kapta: az ő számára alkották meg Herenden ezt  amintát.




Természetesen még hosszan lehetne sorolni a Herenden által használt mibntákat, de ez már tól hosszú bejegyzést eredményezne. Így a fentiekben csak néhányat soroltam fel.


Forrás: Köhegyi Orsolya: A herendi porcelán.46- 52. p.

1 megjegyzés:

  1. Üdvözletem. Hogy lehet megállapítani melyik a hamisítvány? Van egy vázám arra azt mondták hamisítvány. Elképzelhető? Köszönöm válaszát.

    VálaszTörlés