2013. február 13., szerda

Milyen eljárásokkal születhet meg a kívánt motívum a porcelán edényen?

Nyilvánvaló, hogy ahhoz, hogy megszültethesen akész mű, a festéket valahogyan fel kell vinni a felületre. Erre jó megoldás a kézzel, ecsettel történő megmintázuás, de  ezen kívül a nagy gáyrakban, manufaktúrákban más módszereket is alkalmaznak.

Levonóképes eljárás:
Az eljárás lényege, hogy a kívánt mintét először egy részmetszet készítésére alkalmas lemezen alakítják ki. Miután ez megtörtént, ezt a lemezt porcelánfestékkel befestik. Ezután a mintát erről a lemerzeől egy papírlapra viszik át. Fontos, hogy a festék végig nedves legyen az eljárás során. Végül ezt a papírlapot, rajta a még nedves mintával, ráfektetik a porcelánfeületre. A papírt lehúzva, a kívánt minta a porcelán felületén marad. Ez az eljárás lényegesen csökkentette az előállítás költségeit  ugyanakkor a porcelánfestők "ellensége" is lett, mivel ennek révén kevesebb igény lett az ő munkájukra, sok porcelánfestő veszítette el az állást e technika megjelenése folytán.

Egy másik ilyen eljárás,  amikor a máz alatt festik meg a mintát. Ezután a hiányzó részeket az égetés után kipótolják zománcfestékkel. 

Mint már azt eg ykorábbi bejegyzésemben említettem, akár szivaccsal, sőt pecsétnyomóval is elkészíthetők a kívánt minták.

Felhasznált forrás: szerk. David Battie: A porcelán. Park Kiadó, [cop. 1990]. 42., 117. p.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése